GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Yaklaşık 500 bin kişi güzellik kursuna başvururken, en çok tercih edilen branşlar ise kuaförlük, cilt bakımı, el ve ayak bakımı, saç kesimi ve makyöz oldu. Güzellik sektöründe kendisini geliştirip kendi işinin patronu olmak isteyen kadınların adreslerinden biri de Enstitü İstanbul İSMEK. Ücretsiz eğitimlere, bu yıl için 495 bin 540 kişi başvuru gerçekleşti.
Başvuruların 221 bin 341’i yüz yüze, 274 bin 199’u ise uzaktan eğitim almak üzere yapıldı. Bakırköy Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Okulu’nda eğitim gören kursiyerler ile görüştük. Bazıları kendi işinin patronu olmak bazıları da günlük hayatta yüksek maliyetli kuaför ücretlerinden kurtulmak için eğitim alıyor.
‘İŞ YERİMİ AÇACAĞIM’
Emekli olduktan sonra iş arayışı içerisine girdiğini söyleyen ve arayışları sonunda Enstitü İstanbul İSMEK’in Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Okulu’yla tanıştığını söyleyen 51 yaşındaki Neslihan Parlak “Amacım bir yerde pratiğimi geliştirmek ve sonrasında kendi iş yerimi açmak” diyor. Eskiden hava yollarında çalışan Seda Çalışye de, Cilt Bakımı kursuna gidenler arasında. Çalışye, cildini daha iyi tanıdığını ve mağazalardan satılan ürünlere yüksek rakamlar ödemediğini söylüyor. Tiyatro oyuncusu olan İrem Uğural ise “Kendimi geliştirmek için bu okula geliyorum. Bir yandan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü’ndeyim, bir yandan da cilt bakımı eğitimine geliyorum. Makyöz kursuna geliyorum çünkü tiyatro da bunu uyguluyorum” diye konuştu. Güzellik sektöründe 15 yıldır çalışan Canan Şirin de eksiklerini tamamlamak için kursa katılanlar arasında.
‘PARAMI KAZANABİLİRİM’ DİYORLAR
Eğitmen Vildan Uzunali, kadınların istihdamı ve meslek sahibi olmalarını amaçladıklarını söylüyor ve ekliyor: “Eğitimleri tamamlayan öğrencilerimiz yeterli donanıma ulaştığında bölgesel istihdam ofislerimiz ile irtibata geçiyoruz. Buraya gelen kadınlar, ‘Ben bu işi yapabilirim, paramı kazanabilirim’ diyor. Ben manikürist yetiştiriyorum. Manikürist çok iyi paralar kazanabiliyor.”