1.700 yıllık savaş nihayet aydınlanıyor: Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü

Maya Sunağının 1.700 Yıllık Sırları Aydınlanıyor!

MS 4. yüzyıla ait Maya sunağının çizimleri, Amerikalı arkeologları şaşkına çevirdi. Guatemala’daki Tikal Maya yerleşiminde bulunan sunak, 1.700 yıllık bir savaşın izlerini taşıyor.

Brown Üniversitesi’nden arkeologlar, Tikal kentinin dışında bulunan bu sunağın çizimlerini analiz ederek önemli keşiflere imza attı. Çizimlerde, Maya Krallığı ile Meksika’nın Teotihuacan şehri arasındaki uzun süren düşmanlığa işaret eden kanıtlar ortaya çıktı.

Çizimlerde, tüy başlık takan bir figürün rüzgar tanrısını temsil edebileceği düşünülüyor. Ancak yapılan bir çalışma, bu çizimlerin Maya sanatından ziyade Teotihuacan şehrinin stil özelliklerini taşıdığını ortaya koydu. Bu keşif, Maya Krallığı ile Teotihuacan arasındaki siyasi anlaşmazlıklara ışık tutuyor.

Guatemala’nın kuzeyinde bulunan Tikal, Teotihuacan’dan gelen liderlerin ritüel nesneleri kopyalamak için ziyaret ettikleri ve buraya izler bıraktıkları bir bölge olarak biliniyor. Bir araştırmanın başyazarı olan Stephen Houston, “Teotihuacan’ın Tikal’e bıraktığı izler açık bir şekilde görülebilir” diyor.

Arkeologlar, sunağın darbe döneminde inşa edildiğini düşünüyor. Sunakta diri diri gömülmüş bir çocuk figürü bulundu ve bu uygulamanın Teotihuacan’da yaygın olduğu biliniyor. Tikal’da nadir görülen bu yöntem, Teotihuacan’a karşı duyulan öfkeyi yansıtıyor.

Maya uygarlığında genellikle binalar yıkılıp tekrar inşa edilirdi, ancak bu sunak ve kale gömülerek terk edildi. Bu politik gerilim, Tikal krallığının büyümesini engellemedi ve Teotihuacan darbesinden sonra bile bölge, Maya uygarlığının merkezi olarak varlığını sürdürdü.

Related Posts

Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı

100’ün üzerinde sporcunun katıldığı dört yıl aranın ardından düzenlenen 2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı.

Milli sporcular 17 Yaş Altı Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası’nda 3’üncü oldu

17 Yaş Altı Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası’nda Tulya Kesebir ile Tuana Özgür’den oluşan kadın bayrak takımı bronz madalya kazandı.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

20 yaşındaki cihaz birden bire geri döndü: Kafa karıştıran güncelleme geldi

Microsoft, 2005 yılında piyasaya sürdüğü ve bugüne dek 84 milyon adet satan efsanevi oyun konsolu Xbox 360 için şaşırtıcı bir hamle yaptı. Kasım ayında 20 yaşına girecek olan konsol, uzun yıllar sonra ilk kez bir yazılım güncellemesi aldı.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.