Almanya’da şirketler şubatta üretimi azalttı

Almanya Sanayi Üretiminde Şubat Ayında Gerileme Yaşandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin şubat ayı geçici verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ikinci ayında bir önceki aya kıyasla %1,3 geriledi. Ocak ayında %2 artış gösteren üretim, beklentilerin altında kalarak %0,8 düşüş yaşadı. Şubat 2024’e göre ise %4 düşüş kaydedildi.

Verilere göre, enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla %0,5 geriledi. Sermaye malı üretimi %2 artarken, ara malı üretimi %0,4 düştü. Tüketim mallarında %3, inşaatta %3,2 ve enerjide %3,3’lük gerileme yaşandı. Gıda sektöründe %5,3’lik üretim düşüşü genel sonucu olumsuz etkilerken, elektrik teçhizat ürünleri imalatında %3,3’lük artış olumlu bir etki yarattı.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı açıklamasında, üretimin aralık-şubat döneminde önceki üç ayın seviyesinde kaldığı belirtildi. Ancak, imalat sektöründe halen bir toparlanma belirtisi olmadığı vurgulandı. Üretim verileri, sanayi üretiminde yatay seyrin devam ettiğine işaret ederek, geleceğe dair belirsizlikleri gözler önüne serdi.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, son açıklanan verilerin Alman sanayisinin zor günler geçirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ticaret gerilimleri ve ABD gümrük vergisi artışları ekonomi üzerinde baskı oluştururken, Almanya’nın ihracatının %10’unun ABD’ye yönelik olduğunu belirtti.

Almanya’da imalat sektörüne bağımlılığın diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu ve ekonomisinin zor günler yaşadığı belirtilirken, yapısal sorunlar ve rekabetin ekonomi üzerinde negatif etkileri olduğu vurgulandı. Alman ekonomisi, son yıllarda art arda daralmalar yaşarken, hızla değişen küresel ekonomik şartlara uyum sağlamakta zorlanıyor.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Yağmur altında metrelerce ucuz çay-simit kuyruğu

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı altında ezilen tüketici, kuruş hesabı yapıyor. Alım gücü düşen yurttaşlar, ucuz ürün arayışına devam ediyor.

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Borsa İstanbul’da kayıp derinleşiyor: Bankacılık hisselerinde işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinde yaşanan sert satışlar piyasada tedirginliğe yol açtı. Akbank hisselerinde işlemlerin geçici olarak durdurulması dikkat çekerken, genel endekste de satış baskısının etkisini artırdığı gözlendi.

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda temas hâlinde oldukları yönündeki ısrarı, Çin Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları ile Pekin Büyükelçiliği tarafından üst üste yalanlandı. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini yalanlamaları ise ekonomi üzerinde manipülasyon yaptıkları iddialarını güçlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir