Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altın Ons Fiyatları 3.303 Dolara Ulaştı

Altın ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması beklentisiyle altın fiyatlarının 3 bin 700 doları aşmayacağını öngörüyor.

Küresel Riskler Altın Talebini Artırdı

Yılın ilk yarısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının ardından gündeme gelen tarife tartışmaları ve küresel ekonomik endişeler, altın talebini artırdı. ABD’nin ticaret ortaklarıyla yaşadığı gerilimler ve tarifelerin enflasyonist baskıyı artırma riski, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası alanını daralttı. Aynı dönemde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Ukrayna’daki belirsizlikler de altını güvenli liman olarak öne çıkardı. Çin’den gelen fiziki altın talebi ve İran-İsrail gerilimi de fiyatları destekledi.

Merkez Bankaları ve Yatırımcılar Altına Yöneliyor

Jeopolitik ve ekonomik risklere karşı portföylerini korumak isteyen merkez bankaları, altın alımlarını artırdı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, fiziksel altınla desteklenen borsa yatırım fonlarına (ETF) 2020’den bu yana en yüksek yatırımcı girişi kaydedildi. Ankete katılanların yüzde 95’i, altın rezervlerinin artacağını ve dolar rezervlerinin azalacağını düşünüyor. Ayrıca, dolar endeksinin 108,5’ten 96,7’e gerilemesi, altının yükselişine katkı sağladı.

Fed’in Bağımsızlığına Yönelik Endişeler

Trump’ın Fed Başkanlığı için yeni bir isim atayabileceği haberleri, Fed’in bağımsızlığına dair soru işaretlerini artırarak altına talebi güçlendirdi. Ayrıca, ABD’nin büyüyen bütçe açığı endişeleri de altın fiyatlarını destekleyen bir diğer faktör oldu.

İkinci Yarıda Altın Fiyatlarının Seyri

Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş’a göre, yılın ikinci yarısında tarife ve jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla altın fiyatlarının 3 bin-3 bin 400 dolar aralığında seyredeceğini belirtti. Erbaş, doların zayıflamasının ABD ekonomisine fayda sağladığını ve Trump’ın tarife ve jeopolitik riskler için orta vadeli bir planı olabileceğini vurguladı.

Mart Ayında Rekor Yükseliş

Altının ons fiyatı, mart ayında yüzde 9,3 artarak en yüksek aylık kazancını elde etti. Nisan ayında 3 bin 499,99 doları test ederek rekor kırdı. ABD’nin tarifeler konusundaki müzakereci tavrı, risk algısını bir miktar azaltsa da altın talebi güçlü seyretti.

Doların Hızlı Değer Kaybı

Erbaş, doların son 50 yıldaki en hızlı değer kaybını 2025’in ilk yarısında yaşadığını belirtti. Bu durum, altın fiyatlarındaki yükselişi desteklerken, küresel piyasalarda doların değer kaybına yönelik stratejilerin etkili olduğu gözlendi.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan faiz mesajı: ‘Dikkatle izliyoruz’

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Londra’da yatırımcılarla yaptığı toplantıda açıklamaları, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimi konusunda temkinli bir yaklaşım sergileyebileceğine işaret ediyor.

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.