Altında sert hareket sonrası dikkat çeken yorum: Sürpriz çıkışlar yapabilir

Milliyet.com.tr/ Altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanma vatandaşların dikkatini çekmeye devam ediyor. 2000 TL seviyesine yaklaşan gram altın bu sabah 1857 TL seviyesine kadar geriledi. Peki altındaki düşüşün nedeni ne? İşte detaylar…

Ekonomist Hikmet Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “ABD’de işsizlik verileri beklenenden iyi geldi ve bu durum faizlerin daha uzun süre yüksek kalması söylemlerini artıracaktır. Kaldı ki ABD Merkez Bankası’nın 2024 yılı Mart ayına kadar faizleri indireceğine yönelik beklentiler azaldı. Bu durum altını da olumsuz etkiledi. Faizlerin yakın gelecekte düşürüleceği beklentisi hem borsalara hem de altına alım getirmekteydi.

ALTINDA ZİRVE GÖRÜLDÜ MÜ, DÜŞÜŞÜN DEVAMI GELİR Mİ?

Altında zirve görüldü diyemeyiz. Piyasa verilerine bağlı dalgalanmalar her zaman mümkün. Ons altında 2000 dolar önemli bir seviye. Göstergelerde aşağı sinyalleri olsa da çok aşırı bir düşüş beklemiyoruz. Aksine yatay seyirde dalgalandığı için haberlere bağlı olarak sürpriz çıkışlar bile yapabilir. Özellikle İsrail katliamı ve Ukrayna-Rusya savaşına yönelik NATO’nun açıklamaları her an bu hareketi yaptırabilir. Yurt içerisinde ise dolar/TL hareketi de önem arz ediyor. Ciddi yabancı girişi en azından gri liste sorunu ve yerel seçim bitene kadar beklenmediğinden dolar/TL’de aşağı yönlü bir sarkma beklemiyoruz. O zaman gram altında da uzun soluklu bir gevşeme şimdilik söz konusu değil diye düşünüyoruz.

FED FAİZ KARARINI ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLAYACAK, PİYASALAR NASIL ETKİLENİR?

Son İşsizlik verisi Fed’in rahat hareket etmesine sebep olacaktır. Bu durum Fed’in faizleri pas geçer beklentisinin değişmesi söz konusu olmasa da faizlerin ne kadar yüksek kalacağı hakkında ip uçları aranacaktır. Bu sürede söylentilerle dalgalanma yaşanması olasılığı yüksektir. Benlenenden daha uzun yüksek kalması piyasalara satış getirebilir.

GRAM ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ NE, 1900 LİRAYI AŞAR MI?

Fed faiz kararı sonrasında yüksek faizlerin süresi uzayacak beklentisi oluşursa 1830 lira seviyesine kadar gevşeme ihtimali var. Ancak global dalgalanmalar burada da aynı etkiyi yapabilir. Fed sonrası tablo daha netleşecek olsa da altının düşmesinden ziyade yükselmesi için nedenler daha fazla.

Özellikle jeopolitik riskler hala çok yüksek. İç piyasada kurun oluşturduğu enflasyonist baskı bitmeden, enflasyonda aşağı trend netleşmeden, gram altının düşmesi pek de anlamlı olmadığından gram altın güçlü kalmaya devam edebilir. Yeni yıla girmeden 1902 lira seviyeleri tekrar denenebilir gibi görünüyor.

BORSADA 2024 BEKLENTİLERİ NELER?

Yıl sonu bilanço beklentileri ile yabancı giriş umutları borsayı yukarıda tutmaya devam ettirebilir. Ancak 2024 yılı 2023 yılı kadar rahat geçmeyebilir. Zira Fitch dahil birçok kurum 2024 büyümesinde ciddi düşüşler bekliyor. Bu ortam 2024 beklenen bilanço performanslarını riske atabilir. O zaman hedef fiyatlarda indirimleri görebiliriz. Bunun yanında yerel seçim öncesi ilk çeyrekte her ne kadar ciddi yabancı girişi beklenmese de gerek işlem hacmin zayıflığı gerekse 2024 beklentilerinin iyi olmaması nedeniyle seçici hareketlerin olacağı döneme girilecek gibi görünmektedir. Borsanın yakın vadede yeni bir hikayesi olmadıkça 8600 direncini kırması oldukça zor gibi duruyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir