Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Zorunlu Eğitim Süresi Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Sendika bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, zorunlu eğitim süresi konusunu tekrar gündeme getirdi. Liselerde uygulanması önerilen “2+2” modeli, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitimi içeriyor. Bu öneri, genel olarak olumlu karşılandı ancak muhalefet ve eğitimcilerden eleştiriler de yükseldi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamasına göre, 36 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitim modelinin destek gördüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %93.8’i, okul yöneticilerinin %97.1’i, öğrencilerin %78.5’i ve velilerin %78.8’i mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

‘Çocuklar Ucuz İş Gücü Değil!’

Zorunlu eğitim konusundaki tartışmalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da katılarak, sosyal medya üzerinden çocuk işçiliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Nazlıaka, çocukların ucuz iş gücü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitimin önemine dikkat çekti ve piyasacı anlayışa karşı mücadele edeceklerini belirtti.

‘Sorun Nitelikle İlgili’

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl meselesinin nitelikle, içerikle, okullaşma politikası ve yükseköğretime geçişle ilgili olduğunu belirtti. Bozdoğan, zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl amacının, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğunu savundu.

Related Posts

2025 YKS sayısal bölümler neler? Hangi bölümler SAY taban puanı ile alıyor?

Üniversite tercihi yapacak adaylar için puan türüne uygun bölümleri doğru şekilde bilmek büyük önem taşıyor. İşte sayısal alanda tercih yapacak adaylar için 4 yıllık sayısal bölümler…

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.

PTT personel alımı 2025 || PTT bu yıl memur alımı yapacak mı, personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı süreçleri iş arayanların gündeminde. Özellikle 10 bin ve 55 bin personel alımı iddiaları, KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisiyle heyecan yarattı. Ancak, PTT’nin resmi kaynaklarında bu iddiaları doğrulayan bir duyuru bulunmuyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen süreçte tercih tarihleri, adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı, modern kimyanın temel taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini, hangi hızda ilerlediğini ve bu süreçte enerji değişimlerinin nasıl meydana geldiğini anlamak, ilaç geliştirmeden endüstriyel üretime kadar birçok alanda kritik öneme sahip. Peki, Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: Sivas’ta deprem mi oldu? 30 Haziran Kandilli Rasathanesi son dakika deprem açıklamaları

Son depremler, Sivas ve diğer illerde gün içinde sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Peki, yayımlanan son verilere göre son depremler nerede meydana geldi? İşte, 30 Haziran 2025 tarihli son depremler listesinde yer alan merkezler ve sarsıntı boyutu