Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

İsveçli gazeteci Joakim Medin hakim karşısına çıkıyor

Ekrem İmamoğlu protestoları sırasında tutuklanan İsveçli gazeteci Joakim Medin’in “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasında yargılanmasına Ankara’da başlanıyor.

Fransa’dan bir ilk: Rusya’ya siber saldırı suçlaması

Fransa, Macron’un 2017’deki seçim kampanyasına yönelik saldırı da dahil son yıllarda düzenlenen siber saldırılardan ilk defa resmi olarak Rusya’yı sorumlu tuttu.

Emekli albay ve eşini hayattan koparan alkollü sürücü tahliye edildi

İzmir’de geçen eylül ayında meydana gelen trafik kazasında emekli albay Himmet Konuk eşi Muhterem Konuk hayatını kaybetmişti. Kazaya neden olan ve tutuklanan alkollü sürücü için tahliye kararı çıktı.

En zehirli öğle yemeği: “Mantar cinayeti” davası başladı

Avustralya’da 2023 yılında evinde servis ettiği yemeğin içine “köygöçüren” mantarı koyarak eşinin anne-babası ile halasını öldürmekle suçlanan Erin Patterson’ın davası başladı.

Türk tarihinin büyük zaferi: Kut’ül Amare nedir? Kut’ül Amare Zaferi’nin tarihi

Irak Cephesinde 29 Nisan 1916’da Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Kut’ül Amare Savaşı, Birinci Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biri olarak kabul ediliyor. Peki, Kut’ül Amare Zaferi’nin önemi nedir? Kut’ül Amare Zaferi’nin tarihiyle ilgili bilgileri derledik…

Kars’ta güzelavrat otu yiyen 8 çocuk zehirledi

Kars’ta halk arasında, güzelavrat olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir