Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

“`html

Türkiye’nin Sağlık Teknolojisinde Çığır Açan Gelişme: Yerli Kalp-Akciğer Makinesi

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, ASELSAN ile işbirliği içinde geliştirdikleri kalp-akciğer makinesinin bir yıl içinde Türkiye’deki hastanelerde kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

Geliştirilen Makinenin Test Süreci

Kervan, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’ndeki etkinlikte, açık kalp ameliyatları için tasarlanan yerli kalp-akciğer makinesinin lansmanında önemli bilgiler paylaştı. Makinenin ilk testlerinin TÜSEB’in çatısı altındaki IDEA Laboratuvarları’nda başarıyla tamamlandığını belirtti.

TÜSEB Hakkında Bilgiler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘nun başkanlık ettiği TÜSEB’in, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki enstitüler topluluğu olduğunu söyleyen Kervan, kurumun içinde toplamda 9 farklı enstitü barındırdığını aktardı. Bu enstitüler arasında kanser, aşı, sağlık politikaları ve yapay zeka gibi alanlara odaklandıklarını vurguladı.

Yerli Üretim ile Amacımız Başarı Hikayeleri Yazmak

Kervan, “TÜSEB olarak amacımız, Türkiye’deki üniversiteler ve özel sektör ile iş birliği yaparak sağlık alanında başarılı projeler üretebilmek.” diyerek, ASELSAN ile bu projeyi gerçekleştirmenin önemini vurguladı.

ASELSAN ile Ortaklık

2020 yılında ASELSAN ile kalp-akciğer makinesinin geliştirilmesi amacıyla bir iş birliği sürecinin başladığını belirten Kervan, mühendislerin açık kalp ameliyatı yapılan hastanelerde çalışmalara katıldıklarını ve doktorlarla istişareler yaptıklarını aktardı. Kervan, “ASELSAN ekibi, klinik hekimlerin önerileri doğrultusunda hareket ederek ürünü geliştirme sürecine yön verdi.” şeklinde konuştu.

Laboratuvar Çalışmaları ve Sonuçlar

Laboratuvar testlerinin Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapıldığını belirten Kervan, makinenin performansının mevcut cihazlardan daha yüksek olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki Açık Kalp Ameliyatı İhtiyaçları

Kervan, Türkiye’de yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapıldığını ve kalp-akciğer makinesinin olmaması durumunda bu ameliyatların büyük bir kısmının gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Türkiye’deki merkez sayısının 300 civarında olduğunu belirten Kervan, “Her merkezde 2 ila 4 ameliyathane var ve bu cihazların büyük bir ihtiyaç olduğunu vurgulamak isterim.” dedi.

Geliştirilen Cihazın Geleceği

ASELSAN ile birlikte geliştirilen bu kalp-akciğer makinesinin, 2026 yılında Türkiye’deki hastanelerde kullanılacağına dair umutlarını belirten Kervan, “Yeni teknolojiler ile dünya çapında rekabet edebilir bir cihaz üretmeyi hedefliyoruz.” diye ekledi.

Kalp-Akciğer Makinesi Üreticileri Dünyada Ne Kadar?

Prof. Dr. Kervan, cihazın ilk tıbbi direktörlüğünü üstlendiğini ve Türkiye’deki bilim insanları tarafından geliştirilen bu ürünün uluslararası alanda da önemli bir başarı olduğunu ifade etti. Bu süreç boyunca ASELSAN ile çalışma fırsatını yakalamanın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

İstanbul’da Hayvan Laboratuvarı Açıldı

Kervan, Türkiye’de büyük hayvan deneylerinin gerçekleştirileceği bir laboratuvar açıldığını belirterek, burada yapılan testlerin uluslararası standartlara uygun olacağını vurguladı.

Türkiye’nin Sağlık Sistemine Kazandırılacak Ekonomik Değer

Kervan, “Kalp merkezleri sayısının çok fazla olduğu Türkiye’de bu makinenin ekonomiye sağlayacağı katkı çok büyük. Eğer kalp-akciğer makinesini ülkemize kazandırabilirsek, sağlık turizmi açısından da büyük bir potansiyele ulaşacağız.” dedi.

(AA)

“`

Related Posts

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir